Judopaspoort  

Het judopaspoort bestaat uit een mapje met inhoud, waarbij je alleen de eerste en de laatste pagina in het plastic hoesje schuift. In het judopaspoort wordt de judocarrière van de judoka bijgehouden in de vorm van graduaties, wedstrijdresultaten, persoonlijke gegevens en licenties. Elke judoka die wedstrijden wil gaan doen, behoort dit judopaspoort bij wedstrijden altijd bij zich te hebben. Belangrijk is dat de judoka zijn judopaspoort correct en volledig invult (jeugdjudoka’s moeten zowel het jeugdgedeelte, als het niet-jeugdgedeelte invullen), voorzien van een recente pasfoto. Bij vragen hierover kun je altijd terecht bij je judodocent. Het laten registreren van graduatiewijzigingen in het paspoort is de verantwoordelijkheid van de judoka. Tijdens het judo-examen kan de judoka zijn paspoort inleveren bij de docent voor het laten invullen van de nieuwe graduatie. Bushi Arnhem zorgt dat behaade graduatie(s) bij de JBN doorgevoerd worden. Het kan voorkomen dat de judoka uitgesloten wordt van deelname bij de grote toernooien als hij zijn judopaspoort en identiteitspapieren bij de weging niet kan tonen. Dus het judopaspoort hoort altijd in de sporttas te zitten.


Het invullen van het judopaspoort  

Aangezien het regelmatig voorkomt dat judoka’s hun nieuwe paspoort niet goed of niet volledig invullen, leggen wij hieronder uit hoe het paspoort op een juiste manier wordt ingevuld.


Blz. 4

Volledig invullen (ook al is de persoon jonger dan 12 jaar). In het paspoort moet zich minimaal één pasfoto bevinden. Dit kan op deze bladzijde of in het jeugdgedeelte op blz. J2.


Blz. 5

Vereniging:

Stichting Bushi Arnhem

Relatienummer:

D2SP27J

Entree:

datum aanmelding bij vereniging

Vertrek:

datum vertrek vanuit de vereniging

 

Dit wordt gebruikt als men verhuist naar een andere vereniging of sportschool. Men moet zich dan wel laten overschrijven bij de JBN. Visum = n.v.t.


Blz. 6  

Het lidnummer invullen (dit staat op je judopas). De kyu-graduaties mogen alleen door de docent worden ingevuld. De dan graduaties worden afgenomen en ingevuld door de Dancommissie.


Blz. 9

Dit gedeelte is bestemd voor o.a. judoleraren en judoleraren in opleiding die opleidingen en cursussen volgen.


Blz. 10  

Dit wordt alleen ingevuld door de judobond als je een opleiding volgt tot leraar of scheidsrechter. Dit staat dan tevens op je judopas.


Jeugdgedeelte  

Blz. J2 + J3  Zie beschrijving van blz. 4 + 5


Blz. J4

Dit kun je laten aftekenen door de organisatie tijdens clinics, trainingskampen en andere bijzondere evenementen.


Blz. J5

Zie beschrijving van blz. 6


 

Blz. J9 – J11

Op deze bladzijden mag je wedstrijdresultaten laten noteren door de organisatie van de wedstrijden. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het geeft wel een mooi overzicht van jouw wedstrijdcarrière.


Blz. J12

Sommige verenigingen nemen examens af, waarbij ze gebruik maken van wedstrijdpunten. Dit principe komt eigenlijk uit Japan, waar het heel gewoon was om zo een nieuwe graduatie te verdienen. Voor zover bekend wordt dit weinig gebruikt in Nederland.


Blz. J13-J15

Op deze pagina’s kun je handtekeningen verzamelen van grote judotalenten. Vooral op grote kampioenschappen, zoals tijdens de Europese kampioenschappen en de Grand Prix, kom je veel topjudoka’s tegen aan wie je gerust om een handtekening kunt vragen.


 

Blz. 12-15

Op deze pagina’s kun je met name bij grote landelijke wedstrijden (niemand doet er overigens moeilijk over als je hier ook regionale wedstrijden vermeldt) je resultaten vermelden, net als op bladzijde J9. Dit is niet verplicht, maar het geeft wel een duidelijk overzicht van je carrière. Als je bij voorbaat al weet dat je dit structureel wilt gaan bijhouden, dan geven wij je als tip mee om van te voren deze blaadjes te kopiëren en bij dit paspoort te voegen. Twee pagina’s om in te vullen is dan namelijk niet genoeg. Ook de kopietjes kun je zonder problemen bij de toernooiorganisatie laten aftekenen.


Blz. 16-18

Als je na je bruine band op wilt gaan voor je zwarte band, is er de mogelijkheid om een ‘verlicht’ examen te doen. Dit houdt in dat je honderd wedstrijdpunten moet verzamelen op speciale dancompetities (zijn er bijna niet meer) of op de grote toernooien en kampioenschappen. Dit moet je wel van tevoren aan de organisatie kenbaar maken. Deze punten worden dan door de organisatie bijgeschreven en geven je vrijstelling voor het kata gedeelte. Je kunt in dit gedeelte eventueel ook gewone wedstrijden laten aftekenen.


Als je toch nog problemen ondervindt bij het invullen van het paspoort, dan kun je altijd je judodocent om hulp vragen. Veel succes!


Ga naar boven